4 dana autobusom, GARANTIRANI polazak 05.-08.10.2017. 

Termin putovanja u 2017.:
28.04.-01.05.2017., 
22.-25.06.2017., - GARANTIRANI POLAZAK
05.-08.10.2017. -  GARANTIRANI POLAZAK


POLAZAK IZ ZAGREBA, KARLOVCA, GOSPIĆA

Program putovanja:

1. dan        ZAGREB – DUBROVNIK – HERCEG NOVI – BUDVA
Polazak iz Zagreba s Autobusnog kolodvora u 01:00 (peroni 502-505). Slijedi vožnja autobusom u smjeru Dalmacije, uz usputna stajanja. Po dolasku u Dubrovnik, slijedi razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: vrata od Pila koja vode u stari dio grada, Onofrijeva česma, Franjevački samostan, Katedrala, Knežev dvor, Stradun, Orlandov stup, gradske zidine. Nastavak vožnje prema Herceg Novom, rodnom gradu sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje ćemo vidjeti župnu crkvu sv. Jeronima i svetište sv. Leoploda u kojem se nalazi njegova relikvija. Nakon razgleda, odlazak do Budve. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan        MINI MONTENEGRO TOUR (CETINJE – NP LOVĆEN – NJEGUŠI)
Doručak. Slobodan dan za osobne programe. 
Preporučujemo fakultativni izlet MINI MONTENEGRO TOUR: 
Za goste koji žele da upoznaju tradiciju, kulturu, povijest i spektakularne pejzaže Crne Gore, ovaj izlet je prilika koja se ne zaobilazi! Ovo je kružna tura kroz urbane i ruralne predjele Crne Gore, zemlju velikih prirodnih i kulturnih kontrasta, u kojoj se isprepliću istočna i zapadna kultura. Uz priču lokalnog vodiča koji će vam najbolje predstaviti krševitu planinu Lovćen, uspavano selo Njeguši i staru prijestolnicu Crne Gore – Cetinje.
CETINJE. Može vam se učiniti da je Cetinje utonulo u duboki san. Ovaj grad se ustvari samo odmara nakon svoje duge i burne prošlosti. Priča o Cetinju vratiT će vas u XV. stoljeće. Kako bi obranio svoj narod od napada Osmanlija i sačuvao pravoslavnu religiju i kulturu, veliki vladar Ivan Crnojević napustio je plodno tlo Skadarskog jezera i našao utočište u podnožju krševitih planina Lovćena.  Izgradivši svoj dvorac i manastir on osniva novo sjedište Crne Gore i crnogorske Mitropolije, grad Cetinje. U centru grada gdje ćemo se zaustaviti imat ćete priliku da vidite ostavštinu slavne dinastije Petrović, koja je vladala preko 200 godina: Biljarda- rezidencija vladike, slavnog pisca i filozofa Petra II Petrovića Njegoša, dvorac kralja Nikole, Cetinjski manastir... Petrovići su se neprestano borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine, što su i uspjeli krajem 19. stoljeća. Također su uspjeli da privuku brojne europske zemlje da otvore svoja veleposlanstva u ovom malom gradu. Prilikom posjete dvorca kralja Nikole naš vodič će vas upoznati sa životom kraljevske porodice Petrović. Slobodno vrijeme u mirnoj atmosferi Cetinja iskoristite da se osvježite u nekom od kafića. 
NP LOVĆEN. U nastavku izleta posjetiti ćemo Nacionalni park „Lovćen“ koji se nalazi na teritoriji cetinjske općine. Ono  što je starim Grcima bio „Olimp“ to je „Lovćen“ za Crnogorce sa svojom visinom od 1.660 metara gdje se najviše izdigao na vrhu Štirovnik i Jezerskom vrhu. Ovaj kraj predstavlja kolijevku crnogorske državnosti i crnogorske dinastije Petrovića, koja potiče iz pitomog lovćenskog sela Njeguši. Najslavniji crnogorski pjesnik i vladika Petar II Petrović - Njegoš sahranjen je na Jezerskom vrhu, jednoj od dvije najviše točke Lovćena. Njegoševa filozofska misao pretočena u njegovu poeziju, poštovanje prema Njegoševoj ličnosti, monumentalnost mauzoleja i pogled koji se sa vrha Lovćena pruža, svakodnevno privlače brojne turiste. 
NJEGUŠI Nakon posjete Njegušima, krivudavi put vodi ka selu Njeguši, takozvanoj smaragdnoj dolini skrivenoj duboko u kršnom terenu Lovćena, kolijevku vladika i vladara iz dinastije Petrović. Ovo selo je također poznato po tipičnoj crnogorskoj nacionalnoj kuhinji. Pozivamo vas da probate poznati Njeguški sir i pršut sa domaćim kruhom, kao i domaće vino ili medovaču. Nakon pauze, u dogovoreno vrijeme krenuti ćemo starim putem koji se vijugavo spušta niz Lovćen od Njeguša do mjesta Radanovići  a koji predstavlja svojevrstan arhitektonski relikt uklesan u stijene poznat kao Lovćenske serpentine, odakle će te moći da uživate u nezaboravnoj panorami bokokotorskog zaljeva.  Očekivani povratak u hotel je u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje. 

3. dan        BAR – VIRPAZAR – SKADARSKO JEZERO
Doručak. Slobodan dan za osobne programe. 
Preporučujemo fakultativni izlet BAR – VIRPAZAR – SKADARSKO JEZERO: 
Poslije kratke vožnje od hotela, napravit ćemo foto pauzu iznad jedinstvenog poluotoka Sveti Stefan, a zatim nastavljamo vožnju u pravcu jugoistoka. Proći ćemo pored malog grada Petrovca i njegovih plaža. Za oko 45 minuta stižemo u grad Bar.
BAR. Stari Bar je grad koji je nekada imao 3.500 stanovnika, danas se naziva gradom duhova. Imat ćete priliku da obiđete ovo bogato arheološko nalazište, na čijoj obnovi se već godinama radi. Potrebno je samo malo mašte da oživite ovaj grad. Možete vidjeti ostatke mletačkih palača, turskog kupaone i sat-kule, kao i akvadukt, zatim ostatke pravoslavnih i katoličkih crkvi. Okolicu samoga grada krasi dolina obrasla maslinama . Prije nego napustimo Stari Bar, proći ćemo pored stare turske sat-kule. Ovdje je vrijeme stalo, ali eksperti rade na tome da Stari Bar probude iz dubokog sna.
SKADARSKO JEZERO. Nakon razgleda Bara i odmora uz kavu uputit ćemo se prema Virpazaru – mjestu ukrcaja za vožnju Skadarskim jezerom. Skadarsko jezero se nalazi u Zetsko - skadarskoj dolini i površinom koja zavisno od vodostaja varira oko 390 km kvadratnih predstavlja najveće jezero na Balkanu. Dvije trećine jezera pripada Crnoj Gori dok jedna trećina pripada Albaniji. Zbog svog geografskog položaja i povoljne klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica u Evropi. To je ekološko carstvo, oaza tišine i bliskog kontakta sa netaknutom prirodom gdje boravi oko 280 vrsta ptica što koje dovode ornitologe iz svih krajeva svijeta. Zaštitni znak Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" je rijedak primjerak kudravog pelikana čije je ovo jedino stanište na području Europe. Kao značajno stanište vodenih ptica jezero je konvencijom 1996. godine upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.
Na obali jezera na ušću rijeka Crmnice i Orahovštice se nalazi gradić Virpazar-staro urbano jezgro, specifične arhitekture, koji je nekad bio veoma važan privredni i prometni centar dok je danas uglavnom prepoznatljiv kao tranzitna stanica za krstarenja po Skadarskom jezeru i posjetu živopisnim otocima ali i kao prijatno izletište sa svojim autentičnim restoranima gdje ćemo i mi imati ručak… u kojima se služe tradicionalni specijaliteti koji će zadovoljiti i najizbirljivije ljubitelja dobre hrane i „kapljice“.
Očekivani povratak u hotel je u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje.

4. dan        KOTOR – PERAST  – GOSPA OD ŠKRPJELA – RISAN – ZAGREB 
Doručak. Odlazak do Kotora, grada trgovaca i moreplovaca, smještenog u jedan od najljepših zaljeva svijeta. Razgled grada koji je zbog svoje srednjovjekovne arhitekture i brojnih spomenika uvršten na UNESCO-ov popis Svjetske prirodne i kulturne baštine. Vožnju prema Perastu, barokni gradić koji se nalazi nedaleko od Kotora. Najljepse građevine ovog grada nastale su u periodu od XVII - XVIII stoljeća. U to vrijeme jača pomorstvo i  kapetani podižu vile koje i danas oduševljavaju svojom ljepotom. Obiluje sakralnim spomenicima: crkva Sv. Nikole nastala između i Parohijska crkva. Nakon razgleda crkve i muzeja, polazimo na izlet brodom na otok Gospa od Škrpjela. Na otoku Gospi od Škrpjela pauza za razgledavanje, povratak u Perast i nastavljamo prema Risanu, najstarijem gradu Boke, iz III st. Prije Krista, bio je obrtnički, pomorski i trgovački centar ilirske države. Dolaskom Rimljana u Risnu se grade palače sa najbojim grčkim mramorom, ukrašavaju se skulpturama i mozaicima koji su se zadržali i do danas i predstavljaju kulturno blago neprocjenjive vrijednosti. Među velikim brojem mozaika izdvaja se mozaik boga Hipnosa, koji je jedini mozaik s figurom boga sna na svijetu. Razgled mjesta i slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema Hrvatskoj. Dolazak na mjesto polaska  očekuje se oko ponoći.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1.450 kn
Minimalan broj putnika: 40
Rok za prijavu: 7 dana prije puta


CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • licenciranog turističkog pratitelja tijekom putovanja
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu s 3***/dvokrevetna soba
 • Boravišnu pristojbu u hotelu
 • razgled Dubrovnika u pratnji lokalnog vodiča
 • razgled Budve i Kotora u pratnji lokalnog vodiča
 • turističku taksu za Kotor
 • ulaznicu za Rimske mozaike u Risnu
 • jamčevinu, troškove organizacije i prodaje putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • ulaznice za pojedine objekte i lokalitete koji se fakultativno posjećuju
  nadoplata za jednokrevetnu sobu 400 kn.
 • nadoplata za polupansion (3 večere u hotelu) – 210 kn (rezervacija prilikom prijave za aranžman)
 • sve što nije navedeno pod „cijena aranžmana uključuje“ 
 • dobrovoljno putno osiguranje – 60 kn (putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja)
 • FAKULTATIVNI IZLETI – molimo rezervaciju za odabrani izlet POTVRDITI NA MAIL info@svijetputovanja.hr  NAJKASNIJE 7 DANA PRIJE POLASKA.

Plaćanje izleta na licu mjesta. ZA REALIZACIJU POJEDINIH IZLETA POTREBNO JE MINIMUM PRIJAVLJENIH – 20 osoba!

„MINI MONTENEGRO TOUR“ – Cetinje -  NP Lovćen  - Njeguši – 28,00 € po osobi.(Cijena izleta uključuje: prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, ulaznicu u NP Lovćen, snack u Njegušima (njeguški pršut i kruh, piće uz obrok), ulaznica za Muzej kralja Nikole u Cetinju, turističku taksu u gradu Cetinju)

BAR – VIRPAZAR – SKADARSKO JEZERO - 35,00 € po osobi 
(Cijena izleta uključuje: prijevoz autobusom, lokalnog vodiča, ulaznicu u Nacionalni park Skadarsko jezero + krstarenje brodom po Skadarskom jezeru uz aperitiv dobrodošlice + ručak - riblji menu: 3-4 vrste ribe, 4-5 vrsta salate, domaći sir, masline, kuhani krumpir, desert ili nesto od voća) + razgled Bara i turistička taksa u gradu Baru. 
INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA KOJI SU OD OSOBNOG INTERESA PUTNIKA:

 • vožnja brodom do otoka Gospe od Škrpjela + ulaznica u muzej - 5,00 €
 • ulaznica za Meštrovićev mauzolej na Lovćenu - 3,00 €
 • ulaznica za muzejski dio u crkvi Sv. Nikole u Perastu – 1,00 €
 • ulaznica za katedralu Sv.Tripuna u Kotoru i Muzeja sakralne umjetnosti - 2,50 €

Napomena: prilikom posjeta svim sakralnim objektima preporuča se ostaviti      dobrovoljni prilog - posjet svetištu Sv. Leopolda i crkvi Sv. Jeronima –  1,00 €

 

UVJETI I NAČINI PLAĆANJA:
Prilikom prijave uplaćuje se 30% ukupne cijene aranžmana, a preostalih 70% najkasnije 21 dan prije početka putovanja.
Plaćanje je moguće:
•    gotovinom, netbanking internet bankarstvom, općom uplatnicom
•    jednokratno kreditnim i bankovnim karticama (American Express, Diners, Maestro,
      Visa, Master)
•    obročno kreditnim karticama od 2-6 rate beskamatno (American Express) ili od 
      2-12 rata beskamatno (Diners) te općim uplatnicama u ratama do polaska na
      putovanje

Napomena: ukoliko se putnik odluči na obročnu otplatu aranžmana putem kreditne kartice, tada se prilikom prijave/rezervacije uplaćuje cijeli iznos aranžmana na željeni broj rata.ZA OVO PUTOVANJE POTREBNA JE VAŽEĆA PUTOVNICA ILI OSOBNA ISKAZNICA


Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 21 dan prije početka Putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma/akontacije. Po uplati predujma primit ćete račun i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje 
ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja. Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: SVIJET PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080755286. Polica jamčevine br. 990007022078 uplaćena kod Triglav osiguranja d.d. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

O destinaciji: 

CRNA GORA
CRNA GORA  (Crna planina) malena je jugoistočna i mediteranska država koja obiluje kulturnim i prirodnim bogatstvima. To je zemlja raznolikih pejzaža i klimatskih zona, „crnih planina“, prelijepog Jadranskog mora, veličanstvenih kanjona i  jezera. Crna Gora graniči na zapadu sa Hrvatskom, s Bosnom i Hercegovinom na sjeverozapadu, sa Srbijom na sjeveroistoku i s Albanijom na jugoistoku. Na crnogorsku jadransku obalu, sa oko 117 kristalno čistih plaža, planine se spuštaju gotovo direktno do mora i tako pružaju jedinstven ugođaj koji se ne može naći u gotovo niti jednoj primorskoj balkanskoj državi  u regiji.  Na crnogorskoj rivijeri nalazi se Boko- kotorski zaljev, poznat kao jedan od deset najljepših zaljeva na svijetu, te stoga Crnu Goru smatraju skrivenim biserom Mediterana ! Glavni grad i administrativni centar Crne Gore je Podgorica, smješten u centralnom dijelu zemlje. Na pola sata vožnje od Podgorice stiže se do crnogorskih planina ili pak do prelijepog Skadarskog jezera, a obala je udaljena samo sat vremena vožnje od glavnog grada. Ipak, tu državu značajem najbolje odražava Cetinje, grad-muzej, stari kraljevski grad i povijesni i kulturni centar. Divlje i veličanstvene crnogorske planine, sa oko 150 planinskih vrhova preko 2000 m visine (Durmitor – najviši vrh C.Gore : 2522 m), oduzimaju dah i izazivaju strahopoštovanje. Primorski gradovi Crne Gore, od kojih je svojom ljepotom i značajem svaki od njih priča za sebe, opčinit će vas svojim šarmom, mediteranskom klimom i bogatom kulturnom baštinom. Kotor je ishodište hrvatskih svetaca, drevnih moreplovaca i građevinara. Dio je UNESCO-ove svjetske baštine i grad – muzej na otvorenom.  Herceg –Novi je grad karnevala i umjetnika, te predivnog mediteranskog bilja koje ga je obgrlilo sa svih strana. Budva je grad odlične zabave, prelijepih i egzotičnih plaža i ekskluzivnih hotela. Ulcinj je multikulturalni grad, poznat kao najistočniji  grad Zapada i najzapadniji grad Istoka. Za Crnu Goru kažu da je jedan veliki nacionalni park, budući da je na na relativno maloj površini premrežena s čak četiri Nacionalna Parka, pitoresknim i neistraženim selima,  bistrim gorskim rijekama, jezerima i Jadranskim morem. Ona je bogata riznica prirode, te uz kulturno naslijeđe predstavlja izazov za svakog putnika i gosta!

NACIONALNI PARK LOVĆEN
Nalazi se u području Dinarskih planina, a padine planine Lovćen strmo se uzdižu iznad Budve i zapadne strane Cetinja. NP Lovćen rasprostire se na površini od 6220 ha, a središte mu je u Cetinju.  Kulturno-povijesno bogatstvo znatno obogaćuje vrijednost ovog područja.  U slikovitom planinskom selu Njeguši rođeni su slavni crnogorski pjesnik i vladika, Petar  II Petrović Njegoš i posljednji crnogorski kralj Nikola I Petrović.  Najznačajniji spomenik NP Lovćen je Njegošev mauzolej, majstorski  rad slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, ujedno i najviši mauzolej na svijetu!  Do njega se stiže usponom uz 461 stepenicu, a za lijepog vremena puca pogled na Italiju.  Zbog izuzetnog položaja između dvije klime; mediteranske i planinske, u NP Lovćen obitava raznolik biljni i životinjski svijet, sa jedinstvenim prirodnim staništima brojnih vrsta. Na relativno malom teritoriju skoncentriran je veliki broj sakralnih objekata (crkava i manastira), a sela sa seoskim „guvnima“ i naseljima stočara „katunima“ predstavljaju zanimljiv etnografski izvor. Sve to označava Lovćen kao istinski simbol Crne Gore  i crnogorskog nacionalnog identiteta.

NACIONALNI PARK SKADARSKO JEZERO Skadarsko jezero najveće je slatkovodno jezero na Balkanu, nazvano po gradu Skadru u susjednoj Albaniji, a rasprostire se na površini od oko 40 000 ha, od koje  391 ha otpada na samo jezero.  Dugo je 44 km, a široko 14 km, sa prosječnom dubinom od 6 m. Smješteno je u Zetsko – skadarskoj  kotlini , a okruženo je planinskim lancima albanskih Prokletijama, Lovćenom, Sutormanom, Rumijom i Tarabošom.  Dvije trećine Skadarskog jezera nalaze se u Crnoj Gori, a ostatak u Albaniji.  Jezero je na popisu Ramsarskih močvarnih područja od 1996.g., a obala mu je izrazito živopisna, sa brojnim poluotocima i močvarnim zaljevima. Ovu kripto-depresiju, koja obiluje sa preko 40 vrsti ribe, vodom snabdijeva rijeka Morača, a izlijeva se preko rijeke Bojane u Jadransko more. Skadarsko jezero plovno je 91%, dok ostatak zauzima plitki dio prekriven vegetacijom.  Na području ovog jezera skriveno je 15 pravoslavnih manastira iz srednjeg vijeka, nositelja duhovnosti i svjedoci burne povijesti srednjovjekovne Zete. Vrlo  su zanimljivi i teško pristupačni zbog svoje izoliranosti po skadarskim otocima, pa su tako nezaobilazna meta turista koji organizirano krstare brodicama po jezeru. Na obalama Skadarskog jezera nalaze se dva manja naselja – Virpazar i Rijeka Crnojevića, prepoznatljiva po nacionalnim restoranima i specijalitetu ovog područja – skadarskom krapu. Na jugu jezera nalazi se Crmnica, poznata po najboljem crnogorskom vinu!

KOTOR
Grad magične privlačnosti, smješten u Bokokotorskom Zaljevu i u podnožju veličanstvenog Lovćena, odnedavno smatraju za jedan od najljepših fjordova na svijetu. To izuzetno kulturno područje nastalo je spojem čovjekova umijeća i izvanrednih prirodnih fenomena. Sakralna arhitektura Bokokotorskog zaljeva razvila se pod utjecajem romaničkog i baroknog stila, a naselja u okolici u tijeku 16. i  17. st. ostvarila su ugledan status pomorskih zajednica. Stari grad Kotor jedan je od najbolje očuvanih mediteranskih gradova , originalnog srednjovjekovnog izričaja, nastalog u periodu između 12. i 14. st. , te je izvanredna očuvanost  i autentičnost kulturnog naslijeđa doprinijela da Kotor uvrste na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Najljepši i najpoznatiji  sakralni spomenik romaničkog stila u Kotoru je Katedrala Svetog Tripuna, sagrađena u 12.st. na ostacima hrama iz 8.st. Uz Svetog Tripuna – zaštitnika Kotora, ovaj grad štuje i Svetog Bernarda – zaštitnika moreplovaca.  Kotor je bio rodni grad moreplovaca i trgovaca, koji su svojim bogatstvom izgradili prelijepe aristokratske vile na ovom području. Danas su one svjedok nekadašnje moći i ugleda koji su uživali stanovnici Bokokotorskog Zaljeva.

PERAST I RISAN
Perast – područje pod zaštitom UNESCO-a, leži u podnožju planine Sv. Ilije i gleda prema zaljevu Verige, najužem dijelu Boke. Perast je bio dio Albania Venete i poznat je po tome što je bio zadnji grad Mletačke Republike koji je spustio mletačku zastavu. Svoj vrhunac doživio je u 18.st. pod upravom Mletačke Republike, kada je imao četiri brodogradilišta, flotu od 100 brodova i 1643 stanovnika. Iz tog perioda potječu i najimpozantnije građevine ovog grada.                                  U blizini se nalaze dva mala otočića sa sakralnim objektima ; Sveti Đorđe – prirodni otočić i Gospa od Škrpjela  (Madonna della  Scarpello) – umjetni otočić površine 3030 m2. Izgrađeno je na stijeni, nakon što se dvojici pomoraca na tom mjestu ukazala Djevica Marija. Crkva na otočiću izgrađena je 1630.g. i sadrži bogatu zbirku srebrnjaka i 68 baroknih slika slavnog samoukog slikara Tripa Kukolja iz Perasta. 

Risan – najstarije naselje Bokokotorskog zaljeva i najveće arheološko nalazište u Crnoj Gori.  Ovdje je, prema legendi ilirska kraljica Teuta našla utočište i sklonište od progona Rimljana. U središtu Risana mogu se vidjeti dva prekrasna mozaika iz 2. I 3. St., od kojih jedan prikazuje predstavu Boga Hipnosa , jedini takav prikaz na istočnoj obali Jadrana.