GRUPNO PUTOVANJE

Istanbul autobusom 2022

Putovanje u Istanbul uz posjet Sofiji i Plovdivu, 6 dana autobusom, polazak 15.11.2022.

Ukoliko želite upoznati ljepoticu na dva kontinenta i osjetiti čari orijenta, putovanje u Istanbul je pravi odabir za Vaš odmor. Uz neke od najvažnijih znamenitosti, poput Aja Sofije, Plave džamije, Velikog Bazara, turskih poslastica, krstarenja Bosporom, noćnog života, putovanje u Istanbul ćete sigurno pamtiti i dugo prepričavati!


Cijena 1850 HRK 245,54 EUR
(1 EUR = 7,53450 kn)
po osobi

Polasci

 • 15.11.2022

Program putovanja

 

1. dan     ZAGREB – SOFIJA

Polazak autobusa u 01:00 sat s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva. Slijedi ugodna vožnja autobusom kroz Hrvatsku i Srbiju prema bugarskoj granici i Sofiji uz usputna zaustavljanja putem radi odmora.

Po dolasku u Sofiju slijedi razgled najznačajnijih znamenitosti grada: Čuvena katedrala Aleksandra Nevskog sa svojom zlatnom kupolom - jedna od najvećih pravoslavnih katedrala na svijetu i najpoznatija znamenitost Bugarske - zgrada Parlamenta - Trg Alexandra Batenberga – glavni gradski trg - Konstantinova četvrt uz razne crkve - Crkva Svete Sofije – druga najstarija crkva u Sofiji iz 6 st. - Predsjednička palača - Rotunda Svetog Juraja - Ruska crkva Svetog Nikolaja - Narodno kazalište - crkva Svete Petke Samardžijsk - Banya Bashi džamija – jedina preostala aktivna džamija u Sofiji, poznata po svojoj 15 metarskoj kupoli, koju je dizajnirao najveći arhitekt Otomanskog carstva, Mimar Sinan. Slobodno vrijeme za osobne programe. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan SOFIJA – ISTANBUL

Doručak u hotelu te nastavak putovanja prema Istanbulu. Po dolasku u Istanbul smještaj u hotel te nakon kraćeg odmora odlazak u šetnju s voditeljem putovanja čuvenom shopping ulicom – Istiklal Cadessi u kojoj se nalaze mnogobrojne trgovine, klubovi i restorani s turskim specijalitetima, do jednog od najpozantijeg dijela Istanbula, Trga Taksim. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

 

3. dan ISTANBUL / DREVNO SRCE ISTANBULA

Doručak. Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča. Staro srce Istanbula je riznica prekrasnih građevina, drevne umjetnosti i živopisnih ljudi. Na ovom nevjerojatnom putovanju kroz drevno srce Istanbula posjetit ćete neke od najboljih primjera bizantske i osmanske arhitekture, sve u neposrednoj blizini jedna drugoj.

AJA SOFIJA na grčkom znači "Božanska mudrost", ovo je bila pravoslavna crkva posvećena svetoj mudrosti, a ne Svetoj Sofiji kako je danas neki pogrešno nazivaju. Aya Sofya je remek dijelo bizantske arhitekture i svojevremeno najveća crkva u Bizantskom carstvu sagrađena u doba cara Justinijana (ulaz u džamiju je besplatan i možete je obići u slobodno vrijeme). Bivša bizantska crkva i bivša otomanska džamija, nalazi  se u četvrti Sultanahmet i jedna je od najvažnijih muzeja Istanbula koji je UNESCO-ov popis svjetske baštine .

PALAČA TOPKAPI je glavno administrativno i kulturno središte Osmanskog carstva, a preko 400 godina ovo je bila glavna rezidencija osmanskih sultana. Dao ju je izgraditi sultan Mehmet II na površini od 700.000 m2. Nalazi se na najljepšoj točki povijesnog poluotoka, a s terase palače pruža se prekrasan pogled na Mramorno more i Bospor.

Danas se u Topkapi palači čuva impresivna kolekcija blaga, kristala, srebra i kineskog porculana koja uključuje i poznati Smaragd, najveći dragi kamen na svijetu te mnoge važne relikvije.

DŽAMIJA SULTANA AHMEDA (PLAVA DŽAMIJA), također poznata kao Sultan Ahmet Camii (ili Sultan Ahmedova džamija), ova zgrada koja oduzima dah jedna je od najveličanstvenijih osmanskih džamija u cijeloj Turskoj. Sultan Ahmedova džamija, koju mnogi turisti nazivaju Plavom džamijom zbog plavkastog unutrašnjeg uređenja, najvažnija je džamija Istanbula koja stoji uz bizantski hipodrom u staroj gradskoj jezgri. Ovu spektakularnu džamiju sagradio je osmanski sultan Ahmed I. s ciljem da nadmaši ljepotu Aje Sofije, a jedinstvena je sa svojih 6 minareta zbog čega je mnogi smatraju najljepšom džamijom na svijetu.

CARIGRADSKI HIPODROM, poznat je još kao memorijalni trg s obeliskom iz rimskog perioda, a nekoć je bio mjesto gdje su se održavale antičke igre i utrke te društveni centar Konstantinopola.

Poslije podne odlazimo na VELIKI BAZAAR (Kapali čaršiju) koji datira iz 15 st. i jedan je od najstarijih i najvećih natkrivenih tržnica na svijetu. U šetnji i kupovini možete uživati u labirintu s više od 4000 trgovina.  Prvi put posjetitelji Velikog bazara bit će zapanjeni njegovim sjajem i veličinom. Slobodno vrijeme za uživanje.


Obilazak spomenutih znamenitosti je moguće uz doplatu proširiti i posjetom CISTERNA BAZILICI koja je poznata i pod nazivom Utonula palača, najveći od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode.

Cisterna bazilike Istanbul jedinstvena je povijesna lokacija. To je prekrasan duboki rezervoar, koji je impresivan prvenstveno zbog svoje veličine. Ugodno iznenađenje je vrhunac vode. Ogromni rezbareni stupovi, tihi žubor vode i mistična obilježja čine ovo mjesto posebnim i tajanstvenim. Svakako preporučamo da se spustite u ovaj podzemni svijet, koji pobjeđuje na prvi pogled a poseban doživljaj pruža 336 crveno osvjetljenih mramornih stupova uronjenih u vodu.

Noćenje.

 

4. dan ISTANBUL

Doručak. Nastavak razgleda najvećih gradskih znamenitosti javnim gradskim prijevozom i pješice. Odlazak do još jedne ljepotice Istanbula – SULEYMANIJE, u narodu poznata i pod nazivom džamija koja nikada neće biti srušena. Njezin arhitekt Sinan, planirao je svaki detalj u gradnji, od savršene akustike, ventilacijskog sustava i komora za skupljanje dima iz uljnih lampi do postavljanje nojevih jaja protiv paukovih mreža... Ne kaže se bez razloga “Ko je bio u Istanbulu, a nije posjetio Sulejmanovu džamiju, kao da tamo nije ni bio.”

Nakon Sulejmanije odlazak na izlet Ljepote Bospora“. Izlet započinje krstarenjem brodom po Bosporu, tjesnacu koji razdvaja Europu i Aziju čije obale krase drvene vile, rakošne palače, utvrde, ribarska mjesta i to je ujedno idealan način za doživjeti i vidjeti znamenitosti s vode koje svjedoče veličini Osmanskog carstva.

Nakon krstarenja slijedi razgled DOLMABACHE PALAČE, raskoš i ekstravagancija 19. stoljeća. Dok šetate palačom, shvatit ćete zašto je gradnja palače državu dovela do bankrota. Prostorije palače bogato su ukrašene zlatom, srebrom, skupocjenim tepisima i svjetiljkama, a posebno je upečatljiva upotreba kristala i stakla u ukrašavanju najljepših prostorija palače. Fasada palače proteže se uz Bospor u dužini od 500 metara, a parkovi su puni malih jezerca, fontana, ružičnjaka i cvjetnih nasada.

Razgled završava kod Egipatske tržnice tj. Misir Čaršije, poznate tržnice začina koja odiše čudesnim rasponom boja, mirisa i okusa. Na Egipatskoj tržnici moći ćete kupiti neki od mnogobrojnih mirisnih začina i čajeva te doživjeti istinski duh starog Istanbula.

Na kraju dana predlažemo fakultativni izlet na Azijsku stranu gdje se grad može vidjeti očima istanbulčana i na kratko postati istanbulski boem. Provezite se Marmarayem - podzemnim vlakom ispod Bospora koji spaja Europu i Aziju, do živopisne četvrti na azijskoj strani koja odiše životom. Posjet Kadikoyu, mjesto za koji kažu da je pravi Istanbul. Tamo vas čekaju restorani, kafići, galerije, barovi, pubovi, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja koji odskaču od onog što vidite na europskoj strani. Mnogi kažu da je Kadıköy dobro mjesto za bijeg i opuštanje, a zabava traje do ranih jutarnjih sati. Povratak u hotel na najbolji mogući način, kratkom plovidbom preko Istanbulskog kanala, koristeći gradski trajekt koji je znamenitost sama po sebi i također jedno od iskustava koje ne treba propustiti dok ste u Istanbulu. Noćenje.

 

5. dan ISTANBUL – PLOVDIV

Doručak, kasna odjava iz hotela. Polazak iz Istanbula i vožnja prema bugarskoj granici i Plovdivu. Plovdiv krase mnogi epiteti, najljepši grad Bugarske koji se smjestio u podnožju šest brežuljaka uz rijeku Maricu, stariji od Rima, Atene i Carigrada i iste dobi kao i Troja, drugi najstariji europski grad (nakon Mikene) i najstariji stalno naseljeni grad u Europi...

U pratnji voditelja putovanja upznat ćete višestoljetnu povijest Plovdiva i vidjeti najznačajnije znamenitosti grada:

Stari grad, “muzej na otvorenom“, upoznat ćete šetnjom kroz splet zavojitih, kaldrmom popločanih ulica duž kojih su nanizane crkve i tradicionalne kuće bogatih trgovaca iz prošlosti, vrlo asimetričnog izgleda i oslikanih fasada;  crkva cara Konstantina i carice Jelene;  Rimski amfiteatar iz 1. stoljeća koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Bugarskoj, čiji su ostaci otkriveni ’60-ih godina prošlog stoljeća. Glavnom gradskom ulicom Rayko Daskalov, koja je ujedno i najdulja pješačka zona u Europi (1.750 m), dolazi se do dobro očuvanih ostataka rimskog stadiona, sagrađenog u kotlini između dva brežuljka, čiji je veći dio i dalje skriven ispod glavne pješačke ulice.

U neposrednoj blizini stadiona nalazi se Džumaja džamija, koja je jedna od dvije preostale džamije u gradu, iz 15-tog stoljeća i potpuno je obnovljena. Slobodno vrijeme za uživanje u posebnoj atmosferi prelijepog Plovdiva. Preporučamo večeru u nekom od tipičnih bugarskih restorana u kojima ćete moći uživati u specijalitetima ovog dijela Istočne Europe. Nastavak putovanja prema Sofiju. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

6. dan SOFIJA - ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

 

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja, a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 1.850 kn (245,54 €)

 

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • smještaj u hotelu 3* u Sofiji na osnovi 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama
 • smještaj u hotelu 3*/4* u Istanbulu na osnovi 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama
 • razgledavanja i izlete prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

U program putovanja nije uključeno

 • doplatu za jednokrevetnu sobu – 950 kn (126,09 €) / obavezna doplata ukoliko osoba spava sama u sobi
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

 

Fakultativna ponuda: (prijava u agenciji, plaćanje na licu mjesta)

 • izlet Sultanahmet: 45 € po osobi
  • uključuje: sve posjete i razglede u pratnji lokalnog vodiča s uključenim audio slušalicama te pratnju našeg voditelja putovanja: Plava Džamija, Hipodrom, Aya Sofya, Topkapi palača i Hagia Irene)
 • cjelodnevni izlet „Ljepote Bospora“: 50 € po osobi (min. 15 prijavljenih osoba)
  • uključuje ulaznicu i razgled Dolmabahce palače, krstarenje brodom po Bosporu, lokalnog vodiča
 • izlet u Aziju - 20 € po osobi
  • uključuje pratnju lokalnog vodiča te povratnu kartu za vlak i brod

 

 

Napomena

Minimalan broj putnika: 40

 

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:

Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

 • sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 150 kn (19,91 €)
 • sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 150 kn (19,91 €)
 • sjedala iza drugih vrata doplata po osobi 150 kn (19,91 €)
 • bilo koje drugo sjedalo po odabiru – 100 kn (13,27 €)
 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 550 kn (73,00 €) / nudimo Vam veći komfor kako biste sjedili sami

 

VAŽNE INFORMACIJE

 • raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata
 • završno pismo dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja –završni dokument za putovanje koji sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i druge potrebne informacije vezano uz putovanje
 • fakultativna ponuda (ulaznice, večere i slično) plaća se na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
 • organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
 • organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa ovisno o dostupnosti sadržaja
 • program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu
 • predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Od 05.01.2016. sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Turskoj nalazi se u Istanbulu.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Republici Turskoj (Istanbul) se nalazi na adresi Asmali Mescit Mah., Oteller Sok. No:1/2, 34420 Tepebasi/Beyoglu, Istanbul, Turska.

Kontakt podaci: tel. 0090 212 293 5467, 0090 212 293 5468, fax. 0090 212 293 5476, e-mail: gkrh.istanbul@mvep.hr.

 

UVJETI I NAČINI PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja.

 

Mogućnosti plaćanja:

 • gotovinom, uplatom na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
 • kreditnim i bankovnim karticama, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
 • online putem web stranice

 

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. A zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 

Pravo Putnika na raskid Ugovora:

Ukoliko Putnik otkaže aranžman za putovanje, Svijet putovanja od ukupne cijene aranžmana na ime nakade štete zadržava sljedeći iznos:

 • do 30 dana prije polaska 40% cijene aranžmana, minimalno 100 kn (13,27 €)
 • 29 – 22 dana prije polaska 60% cijene aranžmana
 • 21 – 15 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 14 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana, odnosno za “no-show” ili za prekid putovanja koji je nastao od strane putnika, organizator će naplatiti 100% cijene aranžmana.

 

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: SVIJET PUTOVANJA d.o.o., Draganići 12, 10 010 Zagreb.

Polica jamčevine br. 45-7002789455 uplaćena kod UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, tel. 01/6324-200. Ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na putovanje: broj police/ugovor 1322-00052837, uplaćena kod Wiener osiguranja d.d., Zagreb.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja

Šifra putovanja: SP-335

 

TURSKA

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) euroazijska je država smještena u jugoistočnoj Europi (Istočna Tracija) i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s Gruzijom, Armenijom, Azerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s Grčkom, Bugarskom. Sredozemno more i Cipar nalaze se na jugu, Egejsko more i otoci na zapadu, te Crno more na sjeveru. Europski i azijski dio Turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli.
Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost.
Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

ISTANBUL

Usprkos tome što nije turska prijestolnica (Ankara), Istanbul je definitivno najpopularniji grad u Turskoj te je i jedini grad u svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Ujedno je i najveći te najnaseljeniji grad. Na svakom koraku nalaze se prekrasne džamije, kojih u Istanbulu ima točno 3113, ali najspektakularnija građevina u Istanbulu zasigurno je Aja Sofija. Ovaj prekrasni grad inspirirao je mnoge umjetnike, a odlično je poslužio i Agathi Christie koja je u Pera Palace hotelu napisala slavni roman 'Ubojstvo u Orient Expressu' (to je bio vlak koji je nekoć vozio od Pariza do Istanbula).

Veličanstveni Istanbul, najveći europski grad, jedna od kolijevki moderne civilizacije i mjesto gde se istok i zapad susreću. Stoljeća povijesti, kulture, tradicija, velebnih građevina i neprocjenjivih umjetnina tvore čar ovoga grada. Prijestolnica na dva kontinenta i mjesto gdje se kulture susreću definitivno je na listi svakog ozbiljnog putnika.

Pozivni broj države: +90
Pozivni broj grada: 0212
Hitna služba: 112
Policija: 155
Turistička policija: 5274503
Vatrogasci: 110
Turistički ured: 170
Zračna luka Ataturk: 0212 6636400
Zračna luka Sabiha Gokcen: 0216 5855000NAPOMENA Sve informacije na web stranici su informativnog karaktera.

Ne propustite nikada više sjajnu priliku za odmor

Budite ispred drugih. Budite uvijek obaviješteni o našim sjajnim ponudama sa ograničenim brojem mjesta.

Vasa email adresa je sigurna sa nama. Mi nikada nećemo na bilo koji način ustupiti vaše podatke drugim osobama.