Škotska tura | 7 dana avionom | Svijet putovanja
Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Grupno putovanje

Škotska tura 2022.

Putovanje Škotska 7 dana avionom 16.06. i 23.07.2022. GARANTIRANI POLASCI

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade! Putovanje u Škotsku zasigurno će vas ostaviti bez riječi, a uz našeg iskusnog pratitelja upoznat ćete mnoga odredišta na ovoj turi, način života, povijest i običaje, a vaša srca osvojit će čaroban glavni grad Škotske.

Program putovanja

 

Predviđeni hoteli:

Edinburgh: Brittania Edinburgh 3* ili sl.
Glasgow: Premier Inn Glasgow Braehead 3* ili sl.
Inverness: Travelodge Inverness 3* ili sl.

 

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

 

1. dan: ZAGREB – LONDON/AMSTERDAM - EDINBURGH

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let za London/Amsterdam (redovi letenja ispod programa) u 14:40 sati. Nastavak leta prema Edinburghu u 16:25, planirani dolazak u Edinburgh u 17:50 sati. Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan: EDINBURGH

Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, panoramski i pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana) – Edinburško sveučilište – Carlton Hill – škotski Parlament – Palača Holyrood, službena rezidencija britanskih monarha za vrijeme boravka u Škotskoj. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

 

3. dan: EDINBURGH – STIRLING – BLAIR ATHOLL – PITLOCHRY – INVERNESS

Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema regiji Invernessa, prema škotskom gorju. Za početak dana posjetit ćemo dvorac Stirling (ulaznice za Stirling, Blair i destileriju u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj, a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary, poznatija i kao „Bloody Mary“. U nastavku posjet jednoj od poznatih destilerija slavnog škotskog viskija gdje ćemo imati priliku kušati škotsko omiljeno piće. Nakon posjeta dvorcu nastavljamo putovanje prema prema dvorcu Blair, drevno sjedište vojvoda Earns i Athol, s jedinom privatnom vojskom u Europi, odakle je još kraljica Viktorija uzimala vojnike za tjelohranitelje. Smještaj u hotel na području Invernessa, glavnog grada škotskog Highlandsa. Noćenje.

 

4. dan: AVIEMORE/INVERNESS – EILEAN DONAN – LOCH NESS – INVERNESS

Doručak. Dan provodimo u prirodi „gorštačke“ Škotske. Za početak dana odlazimo prema jednom od najslikovitijih dvoraca Škotske, škotskoj ikoni - razgledat ćemo dvorac Eilean Donan. Riječ je svakako o jednom od najčešće fotografiranih motiva Škotske, kultni škotski spomenik. Već samim svojim smještajem na malenom otoku on privlači poglede, nedvojbeno je riječ o jednom od najpopularnijih dvoraca Škotske i najprepoznatljivijih njezinih simbola. Razgled lokaliteta (ulaznice za Eilean Donan i vožnju brodom po Loch Nessu u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Putovanje se nastavlja tragom škotske “Nessie”, omiljenog mitskog čudovišta iz jezera Loch Ness. Vožnja jednom od najljepših škotskih panoramskih cesta uz legendarno jezero Loch Ness. Dolaskom na jezero foto pauza kod dvorca Urquahart - ruševina dvorca iz 13.-16. st., koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14.st.. Jezero Loch Ness dugo je 38,5 kilometara i proslavila ga je tzv. neman koja boravi u njegovim dubinama, slavna Nessie. Tko zna, možda nam se ukaže na vožnji brodom koju ćemo odraditi na licu mjesta! Nakon vožnje jezerom povratak prema Invernessu, slobodna večer. Noćenje.

 

5. dan: INVERNESS – FORT WILLIAM – GLENCOE – LOCH LOMOND – GLASGOW

Doručak. Danas napuštamo područje škotskog gorja i odlazimo prema Glasgowu. Odjava iz hotela i vožnja prema Fort Williamu, gradiću koji stoji u podnožju najvišeg vrhunca Velike Britanije, Ben Nevisa i drugo je mjesto po veličini u regiji škotskog gorja. Nastavljamo prema slikovitom krajoliku Highlandsa i Glencoe, vulkanskog prstena prekrivenog travom, jednog od naljepših krajolika ionako prelijepe Škotske. Dolazak na područje najvećeg jezera Škotske, jezera Lomond. Riječ je o zaštićenom području, vrlo omiljenom među Škotima koji ga rado posjećuju radi opuštanja. Loch Lomond najveće je škotsko jezero, a godine 2002. osnovan je NP Loch Lomond and the Trosachs, kraj je omiljen među planinarima i ljubiteljima prirode. Mali predah prije dolaska u Glasgow. Na dolasku u Glasgow panoramski obilazak najvećeg grada Škotske: George Square – spomenik Kraljici Viktoriji - Sveučilište – katedrala St. Mungo – zgrada Gradske vijećnice – Merchant Square - Glasgow Cross... Smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

 

6. dan: GLASGOW – izlet CULZEAN – GLASGOW

Doručak. Danas iz Glasgowa odlazimo do dvorca Culzean, Ayrshire obale i tzv. Burnsove zemlje. Na ovom izletu iskusit ćete kontrast između dvije Škotske, one ruralne, s malim selima kao zastalim u vremenu, te one veličanstvene, bajkovitih krajolika i moćne prirode. Obići ćemo poznati dvorac Culzean (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana) smješten na obali i okružen raskošnim vrtovima, otići do obale i posjetiti rodno mjesto slavnog pjesnika Roberta Burnsa, proći lokalitetima kojima su nekoć davno vladale vještice i čarobnjaci... Povratak s izleta u kasnim poslijepodnevnim satima, slobodna večer u Glasgowu. Noćenje.

 

7. dan: GLASGOW/EDINBURGH – LONDON/AMSTERDAM - ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela (napomena: na datumu polaska 23.07. transfer je organiziran u vrlo ranim jutarnjim satima i stoga će doručak biti u paketu). Transfer u zračnu luku u Edinburghu, prijava na let (redovi letenja u napomeni). Planirani dolazak u Zagreb u 15:25 sati po lokalnom vremenu, odnosno 19:30 sati, ovisno o datumu.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Polazak 16.06.: FIRST MINUTE 8.290 kn / Redovna cijena 8.590 kn
Polazak 23.07.: FIRST MINUTE 8.090 kn / Redovna cijena 8.390 kn

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

 

Rok za prijavu: 20 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 25

 

Informacije o letu:

Prijevoznik:
BRITISH AIRWAYS, 16.-22.06.
BA 849  ZAGREB 13:10  LONDON 14:45
BA1454  LONDON 17:25  EDINBURGH 18:50
BA1443 EDINBURGH 11:30 LONDON 13:05
BA 840  LONDON 16: 05 ZAGREB 19:30

 

KLM, 23.-29.07.
KL1942 ZAGREB 17:10  AMSTERDAM 19:15
KL1293 AMSTERDAM 2110 EDINBURGH 21:35
KL1276 EDINBURGH 06:00 AMSTERDAM 08:40
KL1941 AMSTERDAM 13: 35 ZAGREB 15:25

 

 

Popusti i doplate:

 • trokrevetne sobe na ovom programu isključivo na upit!

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na direktnoj liniji Zagreb – London/Amsterdam-Edinburgh-London/Amsterdam – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • autobusni prijevoz prema programu
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Edinburgha u dvokrevetnim sobama
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Glasgowa u dvokrevetnim sobama
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Invernessa u dvokrevetnim sobama
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 

 

U program putovanja nije uključeno

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 2.490 kn na polasku u lipnju, 2.790 kn u srpnju (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • paket ulaznica: uključuje ulaznice u Edinburgh Castle, Stirling Castle, Glenn Ord destileriju, vožnju brodom po Loch Nessu, Eilean Donan i Culzean – 1.050 kn po osobi, za djecu do 12 godina 920 kn (plaćanje prilikom rezervacije aranžmana, min 20 putnika)
 • napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 5-10 GBP po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši i niži, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
 • napojnicu za vozača – uobičajeni iznos je 5-10 GBP po osobi
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolest

 

Napomena

 

 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija British Airways/KLM objavljenima u 2021. godini i podložna su promjeni.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
 • Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

 

 

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu.

Edinburgh
Glavni grad Škotske je poznat po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine. Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Glasgow
Glasgow je pravi predstavnik Škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburgh) je centar glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom Škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser Škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje. Pošto iskusite dubinu i različitosti koje ovaj grad pruža, sigurno ćete zapjevati jednu Škotsku sa veselim mještanima.

 

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za državljane RH viza za UK i Škotsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se u Londonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske se nalazi na adresi 21 Conway Street, London W1T 6BN, UK.
Kontakt podaci: tel. 00 44 20 7387 1144 ili 0044 20 73872022, fax. 0044 20 73870310 ili 00 44 20 7387 0936, e-mail: mvrhlon@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Igor Pokaz.

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 25. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

 

Mogućnosti plaćanja:

 • gotovina, uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
 • kreditne i debitne kartice, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
 • online putem web stranice (navedenim kreditnim i debitnim karticama)

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

 

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

 

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja

 

VELIKA BRITANIJA

Ujedinjeno Kraljevstvo je država u zapadnoj Europi, a nastala je nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom. Ujedinjeno Kraljevstvo je po državnom uređenju parlamentarna monarhija i bez pisanog ustava.
Biračko pravo imaju britanski i irski državljani te državljani iz svih ostalih zemalja članica Commonwealtha stariji od 18 godina, koji imaju stalno boravište u Velikoj Britaniji.
Od 1952. godine na prijestolju je kraljica Elizabeta II, a nasljednik prijestolja mora biti član Anglikanske crkve i ne smije biti u braku s katolikom. Zajedno s dvodomnim parlamentom kraljica predstavlja zakonodavnu vlast, daje mandat za sastavljanje vlade, saziva i raspušta parlament te potvrđuje donesene zakone.
Velika Britanija se nalazi uz najprometniji dio svjetskog mora - Engleski kanal (franc. La Manche) što u današnje doba predstavlja izuzetno povoljan prometno-geografski položaj. Tu se nalazi najrazvijeniji dio Europe čiji pozitivni utjecaji povoljno djeluju na gospodarski i društveni razvoj, što je od Velike Britanije stvorilo svjetsku velesilu.
Većina Britanaca se i dalje protivi uvođenju eura, te ostaju vjerni svojoj funti.
Velike su razlike u naseljenosti stanovništva, pa je tako najveća gustoća na području između Londona, Liverpoola i Leedsa, dok su rubna područja, npr. Cornwall, Wales i sjeverna Škotska rijetko naseljena.
Njena domaća poljoprivreda izuzetno je produktivna pa gotovo u cijelosti zadovoljava svoje potrebe za pšenicom, krumpirom, mesom i mlijekom. Glavna su poljodjelska područja u istočnom, nižem i sušnijem dijelu države.
Prehrambena industrija od svih industrijskih grana ima najviše zaposlenih i rasprostranjena je po cijeloj Velikoj Britaniji.

 

Ono što je čini zanimljivom

Svjetski su poznate pivovare, a Britanija je šesti najveći proizvođač piva na svijetu.
Proizvodnja alkoholnih pića, ponajprije škotskog viskija i džina, te duhanska industrija su također iznimno jake.
Zanimljivo je i da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedna od rijetkih država u svijetu čiji stanovnici nemaju osobne iskaznice.
Tradicionalna britanska kuhinja nastala je pod utjecajem raznih zemalja dalekih krajeva koje su nekada bile britanske kolonije. Današnja kuhinja je, zbog ogromnog broja doseljenika, eklektičan spoj svih mogućih vrsta kuhinje: tradicionalno engleske, mediteranske, europskih kuhinja, orijentalnih, afričkih, arapskih i drugih.
Njena klima s mnogo vjetra, vlage, magle i kiše poznata je u cijelom svijetu, no unatoč neprivlačnim vremenskim uvjetima Velika Britanija jedna je od najposjećenijih država svijeta.
Prepoznatljivi simboli Velike Britanije širom svijeta su double decker (crveni autobus na kat), black cab (taxi), crvena telefonska govornica, kraljevska obitelj, kraljevska garda, palača Buckingham, London Eye, Big Ben, Wimbledon...
Tradicionalne gostionice (pubovi), omiljeno su okupljalište ljudi u Britaniji, najpoznatiji je The Red Lion (crveni lav).
Pripadnici svakog škotskog klana imaju svoj tartan od kojeg se izrađuje kilt, kratka muška suknja.