GRUPNO PUTOVANJE

Prag - Brno - Češky Krumlov

Maturalno putovanje Češkom Republikom te posjet gradova koji nisu u standardnoj turističkoj ponudi maturalnih putovanja.

Maturalno putovanje u Češku je putovanje koje ne nudi uživanje u moru no ima jako puno toga za ponuditi. Ljepota Praga nikoga ne ostavi ravnodušnim - od prekrasne arhitekture do odlične hrane i pića pa do nezaboravnih izlazak u diskoteke. Dodamo li posjete Brnu i Krumlovu, ovo putovanje je svakako jedno od onih koji će se pamtiti.Program putovanja

 

1. dan ZAGREB – BRNO - PRAG

Polazak s dogovorenog mjesta autobusom u ranim jutarnjim satima(dogovoreno vrijeme). Vožnja kroz Sloveniju i Austriju do grada BRNO. Razgled grada u pratnji turističkog pratitelja: Narodno kazalište, Trg slobode, Gradska vijećnica, Katedrala Sv. Petra i Pavla. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nastavak putovanja do Praga. Smještaj u hotel. Večera, noćenje.

 

2. dan PRAG

Doručak. Odlazak na orijentacijski razgled donjeg dijela Praga u pratnji turističkog pratitelja: NOVÉ MĚSTO: VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ – Crkva sv. Marije Snježne – Narodni muzej – Mustek – Na Prikope – Celetna - STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ – Starogradska vijećnica -spomenik Janu Husu - Crkva Sv. Nikole – Palača Kinsky – kuća Štorch - Stavovsko kazalište – Tynska škola – Crkva Naše Gospe ispred Tyna – Prašna Brana - Náměstí Republiky - Obecní dům … Nakon razgleda - slobodno vrijeme za vlastite aranžmane. Predlažemo odlazak u jedan od muzeja u Celetnoj ulici – muzej torture, muzej voštanih figura. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

3. dan PRAG

Doručak. Poslije doručka odlazak na razgled Praga u pratnji lokalnog vodiča: Hradčany: Samostan Strahov – Loreta – Kraljevska palača – Katedrala sv. Vita – Zlatna ulica (napomena: Zlatna ulica se za vrijeme razgleda ne posjećuje jer se ulaz posebno naplaćuje te se može posjetiti uz nadoplatu), kratak odmor te nastavak razgleda - MALA STRANA: Malostranské náměstí – Crkva sv. Nikole – Crkva sv. Marije od pobjede – Senat Češke Republike – otok Kampa – Karlov most. Razgled završavamo kod Starogradske Vijećnice. Slobodno vrijeme za kratak odmor te odlazak na vožnju rijekom Vltavom – rijekom koja dijeli Prag na dva dijela. Ručak na brodu. Nakon ručka slobodno vrijeme u gradu te organizirani odlazak u hotel. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak do diskoteka u gradu.


4. dan PRAG – KUTNA HORA - PRAG

Doručak. Izlet u gradić Kutna Hora koji je nekoć bio kraljevski grad srebra,te politički i ekonomski centar Istočne Bohemie koji je svoj vrhunac doživio u 15.i 16.stoljeću. Kutna Hora nastala je u 12.stoljeću kao rudarsko naselje. U srednjem vijeku bila je jedan od najvećih rudnika srebra u Europi. Svoj srednjovjekovni štih, grad je sačuvao do današnjih dana. Po dolasku slijedi razgled rudnika srebra u pratnji lokalnog vodiča. Izlaskom iz rudnika- razgled povijesnog centra grada te gotičke crkve Sv.Barbare, zaštitnice rudara koja se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Nakon razgledavanja- slobodno vrijeme za kupovinu nakita i predmeta od srebra u mnogobrojnim dućanima suvenira. Nakon kratkog odmora - povratak u Prag te slobodno vrijeme do večere. Predlažemo odlazak u popodnevnim satima na brdo PETŘIN, na kojem je 1891. godine za veliku prašku jubilarnu izložbu podignuta kopija Eiffelovog tornja – Rozhledna. Povratak u hotel. Večera. Noćenje. Moguć organizirani odlazak do diskoteka u gradu. Noćenje.


5. dan PRAG

Doručak. Odlazak u razgled dijela grada pod nazivom ŽIDOVSKA ČETVRT: Staronova sinagoga – židovsko groblje - Maiselova sinagoga – Visoka sinagoga – Pinkasova sinagoga – Klausova sinagoga – rodna kuća Franza Kafke – gradska Vijećnica – Klementinum i nacionalna biblioteka - Karlova ulica. U popodnevnim satima odlazimo u gradić Mlada Boleslav, 70-ak km udaljenog od Praga u posjetu muzeju i tvornici ŠKODA .Povratak u hotel. Večera. Nakon večere predlažemo (uz nadoplatu) odlazak na Križikove fontane - jedinstven doživljaj svjetla, zvuka i vode na jednom mjestu. Noćenje.


6. dan PRAG – ČEŠKY KRUMLOV – ZAGREB

Doručak u hotelu. Odjava iz hotela. Odlazak iz Praga i vožnja prema Češkom Krumlovu - prekrasnom srednjovjekovnom gradu pod zaštitom UNESCO-a okružen rijekom. Po dolasku slijedi šetnja do dvorca i gradskim središtem koje je u potpunosti onakvo kakvo je bilo u srednjem vijeku. Nakon razgleda grada i kraćeg slobodnog vremena, nastavak vožnje prema Hrvatskoj. Planirani dolazak na mjesto polaska očekuje se u kasnim večernjim satima.

 

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: NA UPIT

 

 

 

U program putovanja je uključeno

 • prijevoz turističkim autobusom licenciranim za prijevoz školske djece prema programu putovanja
 • licenciranog turističkog pratitelja tijekom puta
 • razgled Praga - Hradčany u pratnji lokalnog turističkog vodiča
 • vožnju brodom po Vltavi sa uključenim ručkom
 • razgled Češkog Krumlova u pratnji turističkog pratitelja
 • smještaj u hotelu u Pragu 3* na bazi 5 polupansiona (HB)
 • ulaznicu za rudnik srebra s lokalnim vodičem u Kutnoj Hori
 • ulaznicu za Muzej i tvornicu Škoda u Mlada Boleslavu uz stručno vođenje
 • PDV, osiguranje jamčevine
 • troškove organizacije i prodaje izleta
 • troškove pedagoške pratnje
 • polica osiguranja od nesretnog slučaja na putovanju
 • polica putnog zdravstvenog osiguranja
 • polica osiguranja od otkaza putovanja

U program putovanja nije uključeno

 • ulaznice za objekte koji se fakultativno posjećuju
 • ulaznice za diskoteke, troškove javnog prijevoza

Napomena

Program je podložan promjenama i dopunama u skladu sa željama Škole odnosno ovisno je i o dostupnosti sadržaja koji se posjećuju

Last minute  

ČEŠKA REPUBLIKA

Češka, država u središnjoj Europi, graniči s Poljskom na sjeveroistoku, Slovačkom na jugoistoku, Austrijom na jugu i Njemačkom na zapadu i sjeverozapadu; nema morske obale. Najveći dio Češke zauzima Češki masiv koji se sastoji od prostrane Češke zavale i gorja koje ju omeđuje. Druga je velika cjelina Moravska zavala na istoku. Češka zavala (ili Češki kvadrat) blago je valovita ravan, pretežno nagnuta prema sjeveru. U južnom je dijelu sredogorjima raščlanjena na više manjih zavala, a na sjeverozapadu se uzdižu České středohoří (837 m) i Doupovské hory (934 m), obje vulkanskoga podrijetla, s brojnim termalnim vrelima u podnožjima. Češka zavala okružena je gorjima: uz njemačku granicu na jugozapadu su Šumava, 1378 m, i Český les (Češka šuma), 1042 m, a na sjeverozapadu Krušné hory (Rudna gora, njemački naziv Erzgebirge), 1244 m. Na sjeveroistoku, uz poljsku granicu, pružaju se Sudeti s glavnom gorskom skupinom Krkonošama u kojima je i najviši vrh zemlje, Sn蛞ka, 1602 m. Češku i Moravsku zavalu dijeli Česko-moravská vrchovina (836 m) sa znamenitim krškim područjem Moravský kras. Moravska zavala prijelazno je područje između staroga Češkoga masiva na zapadu i mlađih Karpata na istoku. Ispunjena je uglavnom tercijarnim sedimentima, otvorena prema jugu, a na sjeveru povezana sa zavalom Odre niskim (302 m) Moravskim vratima, jednim od najznačajnijih prijevoja u srednjoj Europi. Uz granicu sa Slovačkom pružaju se najzapadniji ogranci Karpata: Javorníky i Bílé Karpaty. Prevladava umjerena kontinentska klima lokalno modificirana utjecajem reljefa (visina).
Područje Češke naseljava u V. stoljeću keltsko pleme Boji (odatle njemački naziv  Böhmen  za Češku); u I. stoljeću zauzimaju je germanski Markomani, a u V–VI. stoljeću Slaveni. Česi su naselili područje uz srednji tok Labe između V. i VI. stoljeća i postupno se širili duž Češke i Moravske. Godine 623–58. u sastavu slavenske države kneza Sama, potom pod franačkom vlašću, a nakon raspada Franačke priznaje vlast Nijemaca (843). U Velikomoravskoj državi (830–906) za kneza Rastislava (846–70) stanovništvo je primilo kršćanstvo (sv. Ćiril i Metod). Nakon propasti Velikomoravskoga kneštva, središte države premješta se u Češku; do X. stoljeća učvršćena je središnja državna vlast na čelu s dinastijom Premyslovića (VIII–XIII. stoljeće); nasljedni kraljevski naslov dobio je  Otakar I. (Premysl I., 1198). Vrhunac je država dostigla za vladanja Otakara II. (Premysla II., 1253–78), a nakon njegova poraza i pogibije u bitki kraj Dürnkruta 1278. veći dio države pripao je rimsko-njemačkom caru Rudolfu I.; dinastija je prestajala postojati 1306, a od 1310. vladali su kraljevi iz kuće Luksemburgovaca (do 1437). Za Karla IV. Luksemburgovca (1346–78) proširena je vlast na Lužicu i Šlesku, a u Pragu (koji tada slovi za jedno od kulturnih žarišta Europe) osnovano je prvo sveučilište u srednjoj Europi (1348). Kraj “zlatnoga doba” češke države označili su vjerski ratovi. Nakon što je u Konstanzu spaljen Jan Hus (1415), diljem Češke i u okolnim zemljama trajali su takozvani husitski ratovi (1419–36). Poslije Mohačke bitke i smrti kralja Ludovika II. Jagelovića (1526), izborom Ferdinanda I. na vlast u Češku dolaze Habsburgovci (1526–1918). Protureformacijske pozicije Habsburgovaca dovele su do otpora češkoga protestantskog plemstva, svrgavanja Ferdinanda II. i izbora Fridrika V. Falačkog za češkoga kralja (1619, kao Fridrika I.). Porazom ustanika (Bílá hora, 1620) Češka je izgubila status kraljevstva i postala austrijska pokrajina. Otpor germanizaciji doveo je već koncem XVIII. stoljeća do češkoga narodnog preporoda; građanska skupština tražila je 1848. ravnopravnost s Nijemcima i sjedinjenje čeških zemalja; član Narodnog odbora František Palacký predsjednik je Slavenskoga kongresa u Pragu. Nakon sloma praškog ustanka (lipanj 1848) uveden je Bachov apsolutizam, koji je nakratko umrtvio politički život u Češkoj. Borba za češku autonomiju nastavljena je od 1860-ih; nakon izborne pobjede 1891. mladočesi traže neovisnost Češke. Njihov je vođa Tomáš G. Masaryk emigrirao 1914. i u inozemstvu osnovao pokret za osnutak samostalne češke republike. Raspadom Austro-Ugarske 1918. ustrojena je Čehoslovačka (Češka, Moravska, Slovačka); predsjednik do 1935. bio je Masaryk. U sastavu novostvorene države Češka se nalazila (uz prekid tijekom njemačke okupacije u II. svjetskom ratu) sa Slovačkom, do sporazumnoga razlaza 1. I. 1993, kada je proglasila neovisnost. Djelujući u pravcu regionalne suradnje, Češka je ostala članica Srednjoeuropske inicijative (članstvo Čehoslovačke od 1990) i Višegradske skupine (od 1993. organizirane u Srednjoeuropsko područje slobodne trgovine – CEFTA). Primljena u NATO 12. III. 1999. Od 1. V. 2004. članica Europske unije.

Prag

Jedan od najljepših gradova Europe te jedno od povijesnih središta Europe. Grad je podijeljen rijekom Vltavom koja teče kroz grad. Brojne crkve, hramovi i sinagoge govore nam multikulturalnosti samoga grada te mnoštvu nacija koje su utjecale na izgled grada kojeg danas nazivaju Zlatnim gradom.

Prag je glavni grad, kulturno i privredno središte Češke s oko 1,2 milijuna stanovnika (2017). Leži na Vltavi (pritoku Labe), koja kroz grad protječe u duljini od 30,5 km, gotovo u središtu Češke zavale. U drugoj polovici XIV. st., za vrijeme vladanja Karla IV., Prag je bio među prvim gradovima srednje Europe. Srednjovjekovne gradske jezgre (Hradčany i Malá Strana na lijevoj obali Vltave a Staré Mesto i Nové Mesto na desnoj) tvore tek od 1784. jedinstveno gradsko područje s približno 70 000 st. Arhitektonski, Prag je jedan od najljepših europskih gradova; od 1992. povijesna je jezgra grada na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Na lijevoj obali Vltave ističu se Hradčany (nekada dvorac čeških kraljeva, sada sjedište češkoga predsjednika) s gotičkom katedralom sv. Vida (Víta), te u Maloj Strani kula iz XII. st., palača Walldstein (eški Valdštejnský palac, XVII. st., danas sjedište senata) i barokne crkve (sv. Nikole i dr.). Na desnoj obali, u StaromMč›stu, uz crkvene građevine iz XIV. st. (crkva Majke Božje i dr.), poznata je gradska vijećnica s astronomskim satom (XIV–XV. st.), Karolinum (od 1383 g. sjedište prvoga sveučilišta u srednjoj Europi, osnovanoga 1348 g), mnoge barokne građevine (Klementinum, gradnja započeta 1653 g), te Židovska četvrt sa sinagogama (Staronova sinagoga iz XIII. st., najstarija u srednjoj Europi) i grobljem. Od 13 mostova preko Vltave ističe se kameni Karlov most (iz XIV. st., obnovljen u XVIII. st.), koji se, uz regensburški (XII. st.), ubraja u najstarije mostove srednje Europe. Na Vyšehradskoj uzvisini ističu se romanička rotunda sv. Martina i gotička crkva sv. Pavla i Petra. U doba intenzivne gradnje potkraj XIX. i na početku XX. st. dobio je središnji dio grada (Nové Mč›sto) – s glasovitim središnjim trgom (Václavské námč›stí), zgradama Narodnoga kazališta, Narodnoga muzeja, Muzeja Praga i Galerije slika. Pogledajte i ostala putovanja u ponudi

NAPOMENA Sve informacije na web stranici su informativnog karaktera.

Ne propustite nikada više sjajnu priliku za odmor

Budite ispred drugih. Budite uvijek obaviješteni o našim sjajnim ponudama sa ograničenim brojem mjesta.

Vasa email adresa je sigurna sa nama. Mi nikada nećemo na bilo koji način ustupiti vaše podatke drugim osobama.